Verslag Flight Simulator weekend in de Aviodome
 op 5/6 oktober 2002  

door Jos Grupping

 Foto’s en illustraties: dank aan AVSIM, NL2000, FSGG, FSM, FCN, William Goes, Jos Grupping.

 


Het einde van een traditie

Op 5 en 6 oktober j.l. kwam een einde aan een traditie van ruim 10 jaar. Voor de laatste keer werd een Flight Simulator weekend georganiseerd in de Aviodome op Schiphol. Eind 2002 sluit het Nationaal Luchtvaart Museum Aviodome definitief haar deuren. Maar niet getreurd, de goedbezochte Flight Simulator bijeenkomsten gaan gewoon door in het nieuwe Nationale Luchtvaart Themapark Aviodrome in Lelystad, waarvan de bouw inmiddels is gestart en waarvan de opening is gepland op 1 juli 2003. De collectie van de Aviodome zal in zijn geheel naar Lelystad mee verhuizen. Zie ook verderop. Hieronder nog éénmaal een blik op de Aviodome.

 Klik nog eens voor een groter Aviodome

Het weer buiten was bar slecht, maar binnen was het warm en gezellig en gonsde het van de activiteiten. Misschien mede door dat slechte weer een wat mindere opkomst, maar toch waren er nog ongeveer 1700 betalende bezoekers, die door de 120 deelnemers vakkundig werden beziggehouden. Daarentegen leek het publiek gemiddeld wel wat deskundiger dan andere keren.

 Het bezoekDe jeugd

Het publiek leek ook zeer content met het geshowde, met name met de goede demonstraties en de grotere graad van interactie dan voorheen wel eens het geval was. De relatieve rust en ruimte werkten daarbij zeker in het voordeel. Net als de vorige bijeenkomst in april was ook dit evenement weer vakkundig georganiseerd door Ron Norp, in samenwerking met de staf van de Aviodome en de Vriendenkring.

Falcon 4 bij Campground VFS

Opvallend afwezig was de DFSO (Dutch Flight Simulator Organisation), die in de voorjaarsbijeenkomsten altijd zo’n flitsende show verzorgen, met Bob Iken als speaker. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus was Bob ook nu aanwezig. Hij heeft echter de virtuele civiele luchtvaart verlaten en zich met al zijn ongebreidelde energie geworpen op het vliegen met Falcon 4, de meest bekende militaire flightsim bij de Campground VFS (Virtual Flying Squadron). Die al langer bestaande organisatie (10 personen), verzorgde nu in het centrale “theater” een even flitsende virtuele militaire vliegshow. Met als speaker uiteraard Bob “Borock” Iken met zijn als altijd enthousiaste en deskundige commentaar.

Speaker Bob IkenPrecisie bombardement

De presentatie, waarvan de regie in handen was van squadronleider Jan “Ice” Hilt, vond plaats op twee grote videoschermen, met een professionele introductie d.m.v. een PowerPoint presentatie. In de verder met fraaie posters aangeklede stand werd een interessante demonstratie van ongeveer een uur gegeven van Falcon 4 en de vliegkunst van de leden van de Campground VFS. Daarbij werd gebruik gemaakt van gesimuleerde oorlogssituaties. Als iets duidelijk werd, dan was het wel dat vliegen met een F16, MIG 29, F4 Phantom of Raven met hoge snelheid op minder dan 500 voet boven de grond inderdaad hoge eisen stelt aan zowel het materiaal als de vaardigheid van de virtuele piloot.

Camground de-briefingDat vliegt veel beter

Verschillende piloten hadden zelfs de moeite genomen om hun fraaie zelfgebouwde cockpits mee te sjouwen naar de Aviodome. Daarmee wordt het gevoel van echt vliegen in zo’n moderne straaljager inderdaad nog veel sterker. Dat het vliegen met Falcon 4, met zijn vele nieuwe toevoegingen, in Nederland op een behoorlijke schaal wordt beoefend, werd ook duidelijk door de andere aanwezige groepen, zoals de Lowland Display Tigers en de Falcon 4 groep van de FSGG. Daarnaast mag ook CFS (Combat Flight Simulator) van Microsoft zich in een stijgende belangstelling verheugen.

Een andere cockpit in wordingFalcon 4 bij de FSGG

Centraal thema: oude vliegtuigen

Het andere centrale thema was: oude vliegtuigen. Op vele plaatsen kon men dan ook oude vliegtuig modellen zei, waarmee door de verschillende groepen en individuele vliegers werd gevlogen, vrijwel overal met gebruik van Flight Simulator 2002. Zoals bij de als altijd aanwezige Tradewind Caribbean Airlines (TCA), waar uiteraard de fraaie Jan Visser DC 3 werd geshowd in TCA-kleuren, vliegend boven de schitterende nieuwe IWI (Islands of the West Indies) scenery van Chris Wilkes. Het eerste deel daarvan is inmiddels bij Flight One Software verkrijgbaar. Helaas geen plaatje van de DC-3, maar wel van de scenery.

Maar ook Rob Cappers was aanwezig met zijn fraaie (freeware) model van de fameuze DC2 “Uiver, bekend van de London-Melbourne race van 1934.De enige nog luchtwaardige DC2, ook herdoopt tot “Uiver”, staat op vliegveld Lelystad en zal ook deel gaan uitmaken van het nieuwe Luchtvaart Thema Park aldaar. Op zijn DC-2  homepage vindt u ook andere interessante informatie, zoals de geschiedenis, o.a. van de Amsterdam-Batavia lijn, handleidingen, vluchtplannen en repaints.

Model van de UiverDe Uiver cockpit

De echte DC-2De Uiver

Een ander actueel oud model was te vinden bij Fly United!, een relatief jonge Flight Simulator club uit Noord Brabant o.l.v. Henk Hagreis, die normaal bijeenkomt in het Novotel in Eindhoven en ditmaal met een grote vertegenwoordiging nar de Aviodome was gekomen. Zij vlogen in hun eigen netwerk onder ATC o.a. met een model van de (Super)Constellation. Een zeer actueel model, omdat juist een week tevoren na lang wachten de “nieuwe” oude Constellation van de Aviodome op Lelystad was geland, na een overtocht van een week vanuit de woestijn in Arizona via Groenland, IJsland en Engeland.

De (Super)Constellation in FS2002De echte Connie landt op Lelystad

Dit prachtige toestel, waarvan de KLM destijds een vijftigtal exemplaren heeft gehad, is door vrijwilligers van de Aviodome in ruim een jaar weer geheel luchtwaardig gemakt en dus op eigen vleugels naar Nederland gevlogen, waar het ook deel zal gaan uitmaken van de permanente vloot van het nieuwe Luchtvaart Thema Park. Door de KLM zal Connie weer geheel in de oude KLM-kleuren worden gespoten.

 
Fraaie opstellingen en nieuwe hardware

Ook kon men hier en daar de DC4 en DC5 en andere oude vliegtuigmodellen bewonderen, maar verder werd er toch vooral met modernere typen gevlogen: Fokker, Airbus of Boeing. En om daarmee onder FS2002 te vliegen deinst men nergens meer voor terug. Grote opstellingen met 3-7 monitoren (en even zovele PC’s), complete commerciële of zelfgebouwde panels, MCP’s e.d. Hieronder een aantal voorbeelden van opstellingen, die helemaal naar de Aviodome waren meegesjouwd.

Cockpit 1 - klik voor vergrotingCockpit 2 - klik voor vergroting

Cockpit 4 - klik voor vergroting

Maar ook organisator Ron Norp showde er zijn bekende zelfgebouwde panel, gebaseerd op een toetsenbord emulatie. In eerste instantie had hij dit gebouwd met de bedoeling om thuis te kunnen oefenen met FS voor zijn vliegbrevet in een zo natuurgetrouw mogelijk nagebootste cockpit.

Ron Norp met zijn eigenbouw Cessna panel

Een professionele uitvoering van ongeveer hetzelfde idee werd geshowd door de firma The Real Cockpit uit Rotterdam, die ook aanwezig waren op eerdere FS bijeenkomsten. Hun eerste product is nu te bestellen: de ATD (Aircraft Training Device) TRC372.  Dit is een realistische kopie van het linkerdeel van een echt Cessna 172 Skymaster panel, met (als) echt werkende instrumenten en knoppen, nagebouwd m.b.v. elektronica en servomotoren. Door middel van een USB kabel wordt dit panel gekoppeld met een PC met FS2002. Alle instrumenten op het panel reageren dan synchroon met de door FS2002 getoonde instrumenten. Dito met de knoppen. Het geheel is vooral bedoeld voor VFR/IFR training op vliegscholen of voor piloten die thuis hun vaardigheid op peil willen houden. Prijzen beginnen bij € 5.000 (excl. BTW, PC en FS2002)!

 

Inmiddels is ook een model van een complete cockpit aangekondigd, inclusief nagebootste King radiostack, besturingsorganen, pedalen, eventueel (later) gemonteerd op een full motion platform. Maar dan zult u wel eerst uw eigen auto én die van uw echtgenote moeten desinvesteren! Prijzen vanaf € 35.000 ((excl.). Met een of meer beamers voor de scenery en nog wat PC’s voor additionele zaken wel een mooie opstelling.

In zijn algemeenheid is trouwens de grote toename van het aantal commerciële producten opvallend. En dan bedoel ik nog niet eens de al langer bestaande vloed van sceneries en vliegtuigmodellen, maar vooral de speciale hardware. Naast de min of meer traditionele joysticks, throttles, flightyokes en pedalen komen er  ook steeds meer nagebouwde radiostacks en panelonderdelen (zoals die van Goflight), MCP’s (Mode Control Panel), zoals de B747 MCP van het Australische Aerosoft e.d. op de markt.

Luchtvaart Hobby SHop Flight Computers Nederland

Aanbieders in Nederland o.a. de bekende LHS (Luchtvaart Hobby Shop) uit Aalsmeerderbrug en de nieuwe FCN (Flight Computers Nederland) uit Amersfoort. beide aanwezig op het FS weekend. Beide leveren ook speciale complete flight simulator computersystemen, inclusief de genoemde extra FS hardware, yokes, pedalen etc. Zie de voorbeelden van de getoonde opstellingen.

Flight Simulator Magazine

Gecombineerd met de FCN stand was er de stand van FSM (Flight Simulator Magazine), een nieuw, geheel Nederlandstalig blad voor de flightsim fan, opgericht en gerund door Matthew Niederberger. Matthew heeft een team van bekende en enthousiaste Nederlandse en Belgische flightsimmers om zich heen verzameld en is vastbesloten hiervan een succes te maken. Het eerste nummer van FSM is gepland om te verschijnen in februari 2003. Inmiddels is bekend geworden dan FSM is samengegaan met Flight!Zone en in HCC-verband zal worden uitgegeven. Kijk op de website van FSM.

De FCN en FSM standsKlik voor een groter beeld

Virtual Flight School

Op het gebied van hardware was er tenslotte nog de Belgische VFS (Virtual Flight School) van Thomas Kerckhove en Roel van den Broek. Deze bieden in Sint Andries (Brugge) vlieglessen aan m.b.v. fS2002 in een zelfgebouwde B737 cockpit op een bewegend platform. Met 6 computers en 7 beeldschermen en gebaseerd op het Magenta concept van Enrico Schiratti. Een les kost ongeveer € 7.50, inclusief instructeur.

B737 besturingsorganenDe throttle eenheid van dichtbei

Op het FS weekend showde de VFS ook hun prachtige zelfgebouwde stuurkolom en throttle eenheid. Het B 737 throttle quadrant van VFS is inmiddels al leverbaar door SimWare in België voor rond de € 2400, zie www.simw.com.


Andere FS groepen

Het kleinere aantal deelnemers was vooral te wijten aan het feit dat een aantal van de traditionele vliegclubs niet aanwezig was. Dat schiep overigens wel ruimte en degenen die wel aanwezig waren, hadden goed uitgepakt. Zoals vermeld waren de TCA en Fly United! aanwezig en ook was er weer FSC Midden Nederland, ook dus voor de laatste keer op hun vaste plek onder de F7, wegens restauratie tijdelijk vervangen door de nog oudere F2.

De FS Club Midden NederlandAd Ording met zijn Goflight en Aerosoft panels

Met een bijzonder goed gepresenteerde show, die de bezoekers een goed inzicht gaf in hoe professioneel je met FS2002 kunt vliegen. Met goede beeldpresentatie, goede uitleg, hoorbare ATC en mogelijkheden voor interactie met de piloten De vaste ATC (Kees Poppes) werd echter node gemist. Ook hier steeds uitgebreidere cockpits, waarbij 3 leden gebruik maakten van een gloednieuw Aerosoft B747 MCP.

Danny Sombeek van de HCC-FSGGDe FSGG crew

Verder was het absoluut onmogelijk de HCC-FSGG over het hoofd te zien. Deze namen een groot deel van de Cockpit Lounge in beslag met demonstraties van verschillende vliegsimulatie programma’s, waaronder FS, CFS, heli simulatie en Falcon 4. Met de bekende speciale aandacht voor de nieuwe en oningewijde gebruiker. Begeleid d.m.v. fraaie PowerPoint presentaties en vele beamer shots presenteerde voorzitter Danny Sombeek de show, evenals de rest van de FSGG crew getooid in een professionele outfit met rode truien.

De DFN verzorgde live ATCVia het SARP radarconsole

Live ATC werd verzorgd door de controllers van het Dutch Flight Network (DFN), die daarbij gebruik maakten van het t.b.v. het vorige FS-weekend “gerestaureerde” oude SARP console. Dit radarstation was enige jaren geleden nog operationeel bij Schiphol Radar en is na het buiten dienst stellen aan Aviodome geschonken. Het is inmiddels uitgerust met nieuwe beeldschermen en computers met het programma Radar Controller en was verbonden met het FSGG netwerk. Spraakcommunicatie d.m.v. gemodificeerde 27Mc “bakkies”. De leden van de DFN, die elk weekend live vluchtbegeleiding aanbieden via het Internet, kregen ook aandacht van de bezoekers.

Een ander highlight was de presentatie bij de FSGG door Ton v.d. Laar (ook AVSIM partner) van zijn nieuwe Fokker 70/100 modellen voor FS2002. Met behulp van GMax nauwkeurig nagebootst tot in de kleinste details (zoals de binnenkanten van de onderstelkasten), met een prachtig panel en zeer goede vliegkarakteristieken. Zie verder de Fokker F70/100 website.

De Fokker 70/100 demoNieuw model m.b.v. GMax

NL-2000

Als altijd trouw aanwezig was het NL-2000 team, de bouwers van de prachtige scenery van Nederland. De vorige keer werden ook nieuwe, meer Hollandse, textures van land, dorpen en steden getoond, maar de invoering daarvan in naar achteren verschoven. Momenteel wordt hard gewerkt aan een geheel nieuwe, op GMax en mesh ondergrond gebaseerde versie 3 voor FS2002. Daarin zullen ook de nieuwe textures worden opgenomen.Inmiddels zijn ook vrijwel alle bruggen en andere landmarks, zoals kenmerkende torens e.d. opgenomen. Nog even en KLM Aerocarto is niet meer nodig voor luchtfoto’s van Nederland, maar doen we dat zelf vanuit onze leunstoel achter (vóór) onze PC met FS2002 en NL2003.

De NL2000 sceneryEen van de vele bruggen en andere landmarks

Een gezellige sociale hoek was ingericht door IVAO-NL, de Nederlandse tak van IVAO, een van de twee rivaliserende wereldwijde ATC-groepen. Hier geen opstelling met computers, maar een koffiecorner, waar de in Nederland inmiddels al ruim 300 leden-piloten elkaar en de controllers eens in levende lijve konden ontmoeten en ervaringen uitwisselen en vragen en wensen droppen.

 

Afscheid

Een weemoedig aspect is dat dit, na ca 10 jaar, het laatste FS evenement was dat in de Aviodome zou worden gehouden. Het Nationaal Luchtvaart Museum Aviodome sluit eind 2002 definitief haar poorten op Schiphol. Wat met de karakteristieke koepel zal gebeuren is nog niet duidelijk. Maar niet getreurd, want in Lelystad wordt momenteel al gebouwd aan een fantastische opvolger: het Nationaal Luchtvaart Thema Park AvioDrome, gelegen naast het al aanwezige vliegveld. Voor een idee van hoe het wordt zie onderstaande artists-impression.

Klik voor een groter beeld

Ook andere historische luchtvaart organisaties zullen daar hun onderdak krijgen, waaronder het ZepAllon, de DC2 Uiver, de DDA, Fokker Four en niet te vergeten de nieuwe oude “Connie”. Wilt u meer weten? Kijk op de website van de Aviodome of abonneer u op het blad :”Verenigde Vleugels”, waarin u het nieuws vindt van de Aviodome en van al die andere luchtvaart historische organisaties. Een laatste blik op de collectie van de Aviodome:

Bye Bye Aviodome

Inmiddels is een groepje doorgewinterde Flightsim enthousiasten, die ook in het verleden veel aan de organisatie van FS-evenementen in Nederland hebben bijgedragen, onder leiding van Bob Iken bezig een groots FS-evenement te organiseren in september in het nieuwe NLTP Aviodrome.

Voor meer informatie zie de Nieuwsbrief.


Jos Grupping

Flight Simulator Geschiedenis